Magyar Paraúszó Nyílt Bajnokság

Az elmúlt évek debreceni és hajdúszoboszlói országos bajnokságai után idén Eger volt a házigazda a paraúszók nyílt országos bajnokságának. A londoni paralimpián rajthoz állók, a kvótát már megszerzők is itt voltak a Bitskey uszodában rendezett versenyen.

Mivel nyílt Országos Bajokság helyszíne volt a Bitskey uszoda, ezért nagyon sok külföldi sportoló – főleg a környező országokból – elindult a különböző versenyszámokban. Hasonlóan az asztaliteniszezőkhöz, vagy más sportágakhoz, itt is a sérültségi foknak megfelelően a versenyek előtt különböző kategóriákba sorolják a sportolókat.
A magyarok közül a legnagyobb név az ANK Pécs olimpiai, világ- és Európa-bajnok, 100 pillangón világcsúcstartó sportolója, Sors Tamás.
A 92-es születésű és az OSC-ben versenyző Tóth Tamás a 2004-es paralimpián még mint néző vett részt. Tavaly előtt világbajnoki bronzérmes volt 50 gyorson, majd tavaly Európa-bajnok lett ebben a számban.
A lányoknál a Zalaegerszegen versenyző Illés Fanni Fanni kézfejein összenőtt ujjakkal, láb nélküli combcsonkokkal született. 2004-ben kezdett el úszni, ott volt a pekingi olimpián, tavaly Európa-bajnoki bronzérmes volt Berlinben.
A magyar paraúszó válogatott szövetségi kapitánya, az egri születésű mesteredző, dr. Sós Csaba. Irányításával ígéretes csapat készül a londoni paralimpiára.