Tyúk vagy tojás

Drasztikusan emelkedett a tojás ára az elmúlt hetekben, egyes üzletekben már 50-55 forintot is kérnek darabjáért. Az ágazat szerint ennek oka elsősorban az unió új állatvédelmi rendelete, amelynek hatására tojáshiány alakult ki az üzletek polcain és a piacokon is. Olyan szigorúak ugyanis az új előírások, hogy a gazdák kénytelenek ráterhelni a többletköltségek egy részét a vásárlókra. A tojás mellett várhatóan a csirke- és pulykahús is drágul, valamint a tojásos tészták ára is növekszik majd.

Üresek a tojástartók az egri piacon. Csak néhány standnál látni tojást, ott is csak kis mennyiségben.
A heti átlag 5 forintos áremelkedést a vevők sem nézik jó szemmel. Sokan azt mondják lassan már luxuscikknek számít a tojás, annyira drága.
A kereskedők szerint az új uniós állatjóléti intézkedések miatt drágul a tojás. Január elsejétől ugyanis betiltották a hagyományos tojótyúkketreceket. Az állatjóléti előírások miatt a szárnyasokat nagyobb területen kell tartani, a ketreceket fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal is el kell látni. Ez tyúkonként körülbelül ötezer forint többletköltséget jelent az állattartóknak. Az átállást csak néhány termelő tudta megoldani ezért van a drágulás és ennek következtében alakult ki a tojáshiány is. Heves megyében tavaly még 23 tojótyúktelep működött, az új szabályok miatt azonban három már bezárt.