Népszavazásra gyűjti az aláírásokat az LMP

Demokráciában nincs erősebb szó, mint amit az emberek a népszavazással kimondanak – hangsúlyozta Mile Lajos, az LMP frakcióvezetője. A párt hétfőn kezdett országszerte aláírásgyűjtésbe, Egerben csütörtöktől lehet aláírni az íveket. Azt is megfogalmazta a frakcióvezető: megálljt kell mondani a kormányzati politikára. A gyűjtést a Szolidaritás is támogatja.

Népszavazásra négy kérdést bocsátana az LMP; azt akarják, hogy a tankötelezettség korhatára 18 év maradjon, a munkanélküli járadék folyósítási idejét emeljék 260 napra, a próbaidőt csökkentsék, és a szabadság kétharmadát a munkavállalónak megfelelő időpontban adják ki. Mile Lajos szerint hibás az a kormányzati felfogás, hogy a versenyképességet a munkavállalók kiszolgáltatottságával együtt növelik. A tankötelezettség 16 éves korra leszállítása azzal fog járni – mondta a frakcióvezető -, hogy a létbizonytalansággal küzdők tábora nő. Az LMP érzékeli azt, hogy nő a politikából kiábrándultak száma, az apátiát viszont a kormány beleegyezésnek véli. Arra kér mindenki Mile Lajos, hogy írja alá a népszavazást támogató íveket,
A társadalmi egyeztetést a kormány elmulasztotta, az LMP azt szeretné: ezekben a kérdésekben legyen társadalmi vita.
Csarnó Ákos a párt önkormányzati képviselője elmondta: közösségi oldalakon, utcán gyűjtenek, a gyűjtőívek letölthetők az internetről is.
Szolidaritás támogatja az LMP aláírás-gyűjtési akcióját, egyetértenek a népszavazással – mondta Szalóczi Géza, a mozgalom Heves megyei koordinátora. Szerinte kár, hogy nem derült ki a választások idején: a Fidesz-KDNP koalíció a középosztályt akarja erősíteni – saját párthívein keresztül -, ráadásul úgy, hogy minden lépés a munkanélküliek és a munkavállalók rovására történik. A népszavazás kiírásához kétszázezer aláírásra van szükség, Egerben március végéig gyűjti az LMP az aláírásokat.

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen?
2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni?
3. Egyetért-e Ön azzal, hogy 100 napnál hosszabb próbaidőt munkaviszony esetében ne lehessen kikötni?
4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség továbbra is annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben az érintett személy a 18. életévét betöltötte?
+1 Ne vegyék el visszamenőlegesen a jogszerűen megszerzett nyugdíjat!