Rabok dolgoztak a szabadság ünnepe előtt

Az ünnep előtt a Petőfi teret tették rendbe a rabok. Négy éve, amióta elindult a Börtön a városért program, ezt magukra vállalják. Húszan dolgoztak a városban, a program kezdete óta túljelentkezés van a kinti munkára.

Leveleket gereblyéznek, összegyűjtik a szemetet, még a gyeplazítót is bevetették. A szabadság ünnepe előtti héten ismét rabok dolgoztak a Petőfi téren. Négy éve ők azok, akik a városi ünnepség előtt rendbe teszik a teret.
A fogvatartottak elvégzik a levegőztető gereblyézést, elszállítják a leveleket, előkészítik a talajt. Húszan dolgoznak, hat új van közöttük. Ilyenkor a megszokott napi egy óra helyett négyet lehetnek kint, a szabadban.
A büntetés-végrehajtási intézet már 39 alkalommal vett rész az eltelt közel négy év alatt hasonló munkában, négyezer munkaórát dolgozott 70 rab ingyenesen és önkéntesen a városért, 70-80 tonna szemetet gyűjtöttek össze Egerben.
Ez a munka – amellett, hogy jó Egernek, jó a fogvatartottaknak – ráadásul a visszailleszkedésben is segít. A fogvatartottak körében még mindig népszerű a program, sokan szeretnének kijutni dolgozni. Rabság és szabadság már évek óta megfér a Petőfi téren ilyenkor, ünnep előtt.