Köznevelés másképp

Iskolák, pedagógusok, diákok, hátrányos helyzetű tanulók: mindannyiukat érintik az új köznevelési törvény változásai. A rendelet kapcsán felmerülő kérdésekre keresték a választ a Felnémeti Könyvtárban szervezett szakmai fórumon.

Alapjaiban alakul át a közoktatás, erről pedig beszélni kell – mondta Nahalka István, oktatáskutató a felnémeten szervezett szakmai fórumon. A legalapvetőbb probléma, hogy nem volt egyeztetés a társadalmi szereplőkkel, a szakmai szervezeteket egyszerűen kizárták a döntéshozásból – tette hozzá.
Minden közoktatási intézmény átkerül a helyi önkormányzatok kezéből állami fennhatóság alá. Ezzel együtt a Nemzeti Alaptanterv is módosul, több ismeretanyag bekerül majd az oktatásba, ami eddig nem szerepelt benne. A helyi tantervek kialakításánál mindössze 10%-ig lehet meghatározni, hogy mit tanítsanak az iskolákban. A pedagógusok pedig 4-5 óra kötelező óraszámemelésre számíthatnak. A törvényi változások a tanulókat is érintik. A legnagyobb problémát a hátrányos helyzetű diákok esélyegyenlőtlensége okozza. A rendelet alapján ugyanis ők még nehezebb helyzetbe kerülnek – hangzott el a fórumon.