Kérdés a miniszterhez

Szóbeli kérdést intézett a nemzetgazdasági miniszterhez Sós Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő a napokban elfogadott a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény kapcsán. A képviselő szerint a jogszabály 2012. január 1-ei bevezetéssel a szakképzésben gyakorlati oktatást szervezők munkája ellehetetlenül, a tanulószerződések megszüntetésére kényszerülnek, illetve csődbe mennek. Emellett véleménye szerint a tanulók tömegesen kerülhetnek az utcára. Sós Tamás azt kéri Matolcsy Györgytől, vizsgálják felül a törvényt az általa megfogalmazottak alapján.

dr. Sós Tamás levele:

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 91. §-a alapján szóbeli kérdést kívánok feltenni dr. Matolcsy György Nemzetgazdasági miniszterhez

„8 ezer szakiskolai tanuló utcára kerül!?” – címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

A napokban elfogadott A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény kapcsán jelentős gondok keletkeztek a jogszabály 2012. január 1-ei bevezetéssel kapcsolatban. Az érintettek visszajelzései rendkívül kedvezőtlenek. Kezdenek sajnos beigazolódni mindazok, amit a törvénytervezet vitájában is kifejtettünk. A szakképzésben gyakorlati oktatást szervezők munkája ellehetetlenül, a tanulószerződések megszüntetésére kényszerülnek, ill. csődbemennek. A tanulók tömeges utcára kerülését eredményezi.

Konkrét problémák:

1. A normatívák összegének mértéke
2. A kiutalási- , visszatérítési határidő
3. Törvényi garanciák a működéshez
4. Az ellehetetlenülés szankcionalizálása

A problémát egy konkrét, gyakorlati oktatást szervező cég példáján kívánom levezetni:

ad1 A térítendő költségek átlaga 2011-ben 935 ezer forint/fő/év. Ebből a tanulók díjazására átlag 385 ezer forint/fő/év kerül kifizetésre. Már a tanulói díjazások nélküli költségek összege is – 550 ezer forint/fő/év –
25 %-kal több, mint az előirányzott 440 ezer forint/fő/év.

ad2 Amennyiben a havi normatíva kiutalása vonatkozásában nem valósul meg garantáltan 30 napon belüli határidő, akkor a gyakorlati oktatást szervezők forgótőke hiányában fizetésképtelenné válnak és a képzést folytatni nem tudják.

ad3 A költségtérítés nem lehet évente változó összeg úgy, hogy közben a vállalkozót szerződés köti a kifizetéseket illetően. Nincs garancia arra, hogy az alapnormatíva összege egy adott tanulószerződés esetén a szerződés kezdetétől a végéig azonos maradjon.

ad4 A háttérüzemmel nem rendelkező visszaigénylő pozícióban lévő képzők a jogszabály változása miatt forráshiányosak lesznek, ezért a képzést megszüntetik, mert a szerződés teljesítését nem tudják tartani. Komoly feladvány, hogy hogyan lehet kifizetni a jelenlegi munkaszerződések, tanulószerződések és az előírt juttatások költségeit. Ezek átlagosan 900 ezer forint /fő/év.
Ezzel szemben a most elfogadott szakképzési hozzájárulásról szóló törvény 440 ezer /fő/év összeggel számol. A szakképzési átalakítást nem lehet csökkenő forrásból megvalósítani. Napokon belül a szakképzési gyakorlati oktatást szervező cégek vonatkozásában egyértelmű, hogy újabb döntésekre van szükség. Amennyiben ez nem történik meg közel 8 ezer tanuló utcára kerül.

Várom megtisztelő válaszát!

Budapest, 2011. december 7.

dr. Sós Tamás
országgyűlési képviselő
(MSZP)