Népmese és balladamondó verseny

Tizenegy középiskolás diák részvételével rendezték meg a népmese- és népballada mondó versenyt a Pásztorvölgyi Gimnáziumban. A megyei vetélkedőt 19. alkalommal hirdette meg az intézmény.

A rendezvényt 1993-ban hirdette meg először a Pásztorvölgyi Gimnázium azzal a céllal, hogy a középiskolások körében is népszerűsítse a népmesét és a népballadát, hogy ráirányítsa a figyelmet az olvasás szeretetére és fontosságára.
Idén a hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskolából, az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskolából, a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból, az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközépiskolából valamint a Pásztorvölgyiből érkeztek a résztvevők.
A diákok hitelesen tolmácsolták a kolozsvári bíró, a feledékeny legény, a székely asszony és az ördög, valamint a haragtartó menyecske történetét. Mások a népballadák sejtelmes, tragikus hangulatát idézték fel.
A zsűri tagjai Sata Árpád és Szívós Győző, a Gárdonyi Géza Színház társulatának tagjai voltak, akik szerint kiemelt nevelési feladat a népi kultúra, a néphagyomány ápolása.
A bírálók a legjobb mesemondónak a hatvani Egri Viktóriát, míg a legjobb balladamondónak az egri Fónad Alexandrát választották.