110 milliós forrásból óvják a barlangok állapotát a Bükkben

Összesen hét, a Bükkben található barlangban végzett állagmegóvási vagy rekonstrukciós munkákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Felújították az Anna-barlang világítási rendszerét, rehabilitálták a Szeleta-barlang előterét és belsejét és lezártak néhány fokozottan védett barlangot is. A beruházások összköltsége 110 millió forint volt, melyet uniós pályázaton nyert el a nemzeti park.

1987-ben építették ki a Lillafüreden található Anna-barlang belső világítását. Az elavult lámpatestek viszont az elmúlt több mint két évtizedben károsították a barlang alapkőzetét. A régi izzók helyett összesen 114 darab LED fényforrást helyeztek el a barlangban. A Bükki Nemzeti Park pályázati forrásból finanszírozta az új világítást, 110 millió forintot nyertek el a barlangok megőrzésére és helyreállítására. Ebből az összegből azonban az Annával együtt összesen hét bükki barlangban végeztek állagmegóvási munkákat.
Lezártak néhány fokozottan védett barlangot annak érdekében, hogy megóvják a denevérállományt és a sérülékeny képződményeket.
Ez pedig már a Szeleta-barlang, ahogy jelenleg látogatható. Az ország egyik legismertebb „ősemberbarlang” bejárata és belső csarnoka visszakapta természetes állapotát. Korábban ugyanis a sok ásatás miatt a barlang bejáratánál felhalmozódott kőtömeg balesetveszélyt is jelentett.
Hatvan köbméter kőtörmeléket építettek vissza a barlang talajába, a többit egy drótkötélpályán a szikla tetejére húzták fel. Ehhez hasonló munkákat a jövőben is szeretne elvégezni a Bükki barlangokban a nemzeti park, jelenleg is két pályázat elbírálására várnak.