Agrár fórum

Agrár-vidékfejlesztési fórumon tájékoztatták a megye gazdálkodóit az állami termőföldek hasznosításáról és az igényelhető támogatásokról. Mint elhangzott, a készülő új földtörvény a helyi gazdákat előnyben fogja részesíteni az állami tulajdonú földterületek bérbeadásakor.

Ha lassan is, de talpra lehet állítani a magyar mezőgazdaságot, kormány mindent megtesz ennek érdekében – jelentette ki dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos a fórumon. Mint mondta, a készülő földtörvény biztosítja majd, hogy ne olyan városiak kapják bérbe az állami földeket, akik nem is értenek a mezőgazdasághoz, hanem előnyt fognak élvezni a helyi gazdálkodók.
Dr. Szabó Csaba, miniszteri biztos a Nemzeti Földalap működését és az állami földterületek hasznosítási terveit, a pályázati lehetőségeket mutatta be.
Dr. Szabó Csaba kiemelte, mind a növénytermesztésben, mind az állattenyésztésben nagy visszaesés történik az elmúlt évtizedekben. A sertéstenyésztés például annyira csökkenőben van, hogy az állatállomány 10 millióról 3 millióra szűkült, és hasonló a helyzet a falusi zöldség- gyümölcstermeléssel is, így fordulhat elő, hogy egy kis falu három zöldségesnek is megélhetést ad, mivel egyre kevesebben művelik a kertet portájukon.