Közös módosító indítvány

Közösen nyújtott be módosító indítványt a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvényjavaslathoz Habis László és Horváth László. Ha a javaslatokat elfogadja a parlament, a megyei könyvtárhoz tartozó városi épületek továbbra is Eger tulajdonában maradnak, a megyei önkormányzatnál folyó adósságrendezési eljárás pedig a törvény kihirdetésekor megszűnik. Az előterjesztők szerint ennek az az előnye , hogy fel tud készülni a megye az intézmények átadására, másrészt így az állam a teljes adósságállományt – 7 és fél milliárd forintot – átvállalja.

Olyan témákkal foglalkoznak a tegnap benyújtott módosító indítványban, amelyek a megye és Eger lakosságát erősen érintik – kezdte a sajtótájékoztatót Habis László.
A megyei kormánymegbízott, Horváth László azt emelte ki: Heves megye speciális helyzetben van, egyelőre az adósságrendezésre vonatkozó jogszabály határozza meg a munkáját. Azt javasolták az egri polgármesterrel közösen, hogy a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvény kihirdetésekor szűnjön meg az adósságrendezés, és december 31-éig ne is lehessen újabb adósságrendezést indítani. Így tudják alaposan előkészíteni az intézmények átadását, biztosítani a szolgáltatások folyamatosságát. Ha ezt a módosító indítványt elfogadja a parlament, a megye teljes adósságállománya az államhoz kerül.
A jogszabálytervezetben nem foglalkoznak a társulásos formában működtetett intézményekkel, ilyen Egerben a Bródy Sándor Könyvtár – mondta Habis László.
Fontosnak tartják, hogy azok az épületek, amelyeket a város újított föl vagy épített, továbbra is városi tulajdonban maradjanak, ilyen a felnémeti, az északi városrészi, a lajosvárosi fiókkönyvtár, a zenei részleg és a gyermekkönyvtár. Habis László azt mondja: a módosító indítványuk négy-öt megyét, megyei jogú várost érint.