Városi díszünnepség

Augusztus 20-án este hét órakor kezdődött a Városi Díszünnepség a Dobó téren. Az állami ünnepen Tállai András önkormányzati államtitkár mondott beszédet. Az eseményen a Magyar Köztársaság állami ünnepe alkalmából 12-en részesültek helyi kitüntetésben.

Az újonnan alakult Egri Obsitos Fúvózenekar közreműködésével és térzenével kezdődött augusztus 20-án a városi díszünnepség. Államalapításunk ünnepén, a Himnuszt követően Réti Árpád színművész előadásában hangzott el Petőfi Sándor: A magyar nemzet című verse. Az ünnepségen Habis László polgármester köszöntőjében arról beszélt, miért is fontos dátum Eger életében augusztus 20-a.
A polgármester beszédét követően Tállai András önkormányzati államtitkár mondott köszöntőt. Mint mondta: a magyar nemzet ma is azokért a célokért küzd, amelyet Szent István királynak sikerült létrehoznia. Az államtitkár beszélt a 2012. január 1-jétől életbe lépő új alkotmányról és a kormány céljairól is.
A díszünnepségen kitüntetéseket, díjakat adtak át azoknak, akik nagy elkötelezettséggel dolgoznak a város jó hírnevének öregbítéséért. A közgyűlés díszpolgári címet adományozott dr. Bitskey István akadémikus, egyetemei tanárnak. Pro Agria Díjat vehetett át Fábián Béla szenior úszóbajnok és Stanislaw Frankowski, a magyar-lengyel kapcsolatok segítője. A közgyűlés Pro Cultura Agriae-díjat adományozott Molnár István Géza fotóművésznek, Táncművészeti Nívódíjban részesült Barsi Csaba néptánc oktató. Zenei Nívódíjat kapott Dudás Anna főiskolai docens, Képzőművészeti Nívódíjat vehetett át Kozma István festőművész és Irodalmi Nívódíj kitüntetésben részesült Murawski Magdolna költő, publicista. Eger Város Egészségügyéért kitüntetést adományoztak dr. Bíró István, dr. Fazekas Péter és dr. Misz Mihály főorvosoknak. A közgyűlés Szociális Gondoskodásért kitüntetésben részesítette Juhász Attiláné bölcsőde vezetőt. A városi díszünnepség a Szózattal zárult.