Bekeményítettek – több büntetőpont és magasabb bírság

Július 1-jétől változott a közlekedési szabályszegések bírságolási rendszere. A szigorítást az indokolta, hogy a rendszeres közúti ellenőrzések, a közlekedésbiztonsági kampányok ellenére is nagyon sok baleset történik az országban. A legmagasabb büntetési tétel gyorshajtásért és ittas vezetésért szabható ki, akár 300 ezer forintot is fizethet a gondatlan autós.

Szokásos közúti ellenőrzést végeznek a rendőrök Egerben. Az esetleges szabálysértésekért kiszabható büntetések azonban nem nevezhetők szokásosnak, július 1-jétől ugyanis szigorúbb büntetési tételekre számíthatnak a szabályokat be nem tartók.
A néhány napja életbe lépett változások szerint gyorshajtásért és ittas vezetésért akár 300 ezer forintos bírság is kiszabható. A biztonsági öv használatának elmulasztásáért negyven, tilos jelzésen való áthaladásért 100 ezer forintot is fizethet a szabálysértő. Bizonyos esetekben ezeknél a szabálysértéseknél a bírság megfizetéséig a hatóság elveheti a forgalmi engedélyt is. Nő a bűncselekmény és a szabálysértés miatt adható előéleti pontok száma is. Közlekedési bűncselekmény esetén a korábbi 6-9 pont helyett 9-11 pont adható, szabálysértésnél 1-5 pont helyett 1-8, közigazgatási bírságnál ugyancsak 1-8 pont adható. Tizennyolc büntetőpont összegyűjtése után pedig elveszik a jogosítványt.
A szigorítások elsődleges célja, hogy csökkentsék a közúti balesetek számát. Július 1-től kikerült a közigazgatási eljárási körből a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések, ezek a jövőben szabálysértésnek minősülnek és legfeljebb 30 ezer forint bírsággal sújthatók.
Ez a férfi egy hajnalig tartó mulatozás után ült autóba, a rendőrök előállították, az orvosi ügyeletre szállították vér – és vizeletvizsgálatra. A szonda által jelzett érték megfelelhet 3-4 pohár sör elfogyasztásának. A vizsgálatot követően a szigorúbb szabályok értelmében a férfi 100 ezres bírságra is számíthat, melyhez 8 büntetőpont is társulhat.