Megszavazták a törvénymódosítást – Habis szerint működőképes és fejlődőképes maradhat a megye

Megtárgyalta és elfogadta az Országgyűlés „A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló indítványt, melyet Habis László KDNP-s országgyűlési képviselő jegyez a fideszes Kósa Lajossal és Kocsis Mátéval közösen. A módosításra azért volt szükség, mert az önkormányzati feladatellátásról szóló törvényt 1996-ban alkották meg, ez egyáltalán nem foglalkozott a megyei és települési önkormányzatok közös feladataival, a törvény szinte kizárólag településekhez kötődő tevékenységeket nevesített kötelezőként.

A most elfogadott módosítások szerint az adósságrendezés alá vont önkormányzatok kötelező feladatai közé bekerül például a levéltárak, könyvtárak, múzeumi szervezetek fenntartása, a közművelődési – módszertani feladatok ellátása. Azzal is foglalkozik a törvénymódosítás, milyen vagyont nem értékesíthet az az önkormányzat, ahol adósságrendezés folyik.
– Ha egy feladat ellátásához az állam támogatást nyújt, a vagyon nem értékesíthető, így megteremtettük annak a feltételeit, hogy például a Gárdonyi Géza Színházat ne lehessen eladni – mondta Habis László országgyűlési képviselő. Habis kiemelt még egy elemet, amely a megye szempontjából fontos: miniszteri egyedi döntéssel indulhat uniós pályázaton adósságrendezés alá vont önkormányzat is. Habis László szerint így nem csak működőképes, fejlődőképes is maradhat a megye.
A törvénymódosítás sürgős kihirdetését is megszavazta a parlament.