Moszlim kalligráfia

Abdullah Yuszuf, azaz Lunczner Gyula kalligráfiából nyílt kiállítás. Az iszlám művészettel foglalkozó alkotó munkái a Bródy Sándor Könyvtárban láthatók.

A Békés megyei Kardoskúton élő Abdullah Yuszuf anyai ágon török származású, így nem véletlen, hogy fiatalon, amikor érdeklődni kezdett a vallások iránt, az iszlám gyakorolta rá a legnagyobb hatást, annak szunnita ágának híve lett.
Az általa is művelt hagyományos arab kalligráfia azért alakulhatott művészetté, mert az iszlám tiltja az ember-, állatábrázolást, a kiállításon látható állatfigurák mindegyike írásjelekből áll, amelyek a Koránból vett idézetekké állnak össze. Magyar fordítást nem érdemes keresni a képek mellett, a Koránt fordítani ugyanis tilos, olvasásához meg kell tanulni az arab nyelvet.
Abdullah Yuszufot M. Soós Tamás, a Magyar-Török Baráti Társaság elnöke mutatta be, felhívva a figyelmet arra, hogy az alkotó készítette azokat a kalligráfiákat is, amelyek az egri várban látható török ágyút díszítik.
A megnyitón Lunczner Gyula reményét fejezte ki, hogy Magyarországon csökkenni fog az előítélet az iszlám iránt, az emberek felismerik, hogy békés vallásról van szó.
Abdullah Yuszuf alkotásai a könyvtárban láthatók április 23-ig.