Utolsó egri rangadó a Hadnagy úton

Az idei NB II-es tekebajnokság utolsó, 18. fordulójában találkozott egymással a két egri csapat: a Széchenyi és az Egri Nyomda. Ez egyben az utolsó egri rangadó volt a Hadnagy úti tekecsarnokban. Nem a csapatok szűnnek meg, hanem a hely, a tekecsarnok.

A sors – és a sorsolás – úgy hozta, hogy az idei teke NB II Észak-keleti csoport utolsó, 18. fordulójában lejátszott egri városi ragadó, vagyis a Széchenyi – Egri Nyomda találkozó döntött a bajnokság második és harmadik helyéről. Ez olyan hír, amire érdemes odafigyelni. Sajnos, ez a mérkőzés más miatt is figyelmet érdemelt, ugyanis egyben ez volt az utolsó egri rangadó a Hadnagy úti tekecsarnokban. Manapság általában egy ilyen mondat azt jelenti, hogy egyik, vagy másik klub, netán mindkettő megszűnik. Itt most nem erről van szó. A hely, a Hadnagy úti tekecsarnok szűnik meg, amit az Agria Agóra építése miatt – a szomszédos vívócsarnokkal, a hajdani ötös iskola tornatermével együtt – lebontanak. Az épület, a négyfolyosós tekepályával együtt sokat változott az elmúlt néhány évben. Amikor felépült, 1973-ban, a legkorszerűbb pályák közé számított. Az épület falán található tábla szerint augusztus 20-án adták át. Létét annak köszönhette, hogy Egerben korábban a kugli, majd a teke kis és nagygolyós változata is igen népszerű volt. A csapatok közül először 1965-ben az Egri Spartacus jutott el az NB II-ig. 1968-ben meg is nyerték a bajnokságot és felkerültek a legjobbak közé úgy, hogy versenyzésre alkalmas pályájuk Egerben lényegében nem is volt. Ennek ellenére Tősiék valósággal berobbantak a hazai teke élvonalba: első évben, 1969-ben a 13 csapatos NB I-ben a 4. helyen végeztek és csak egy ponttal maradtak le a dobogóról. 1973-ig, a tekecsarnok átadásáig szerepeltek a legjobbak között. Ezt követően a 90-es évek elejéig még az NB II-ben találkozhattunk a nevükkel, majd megszűnt a csapat. Közben jött az Agria Bútor és a Zöldért. Ezekből a csapatokból lett aztán a mai Egri Nyomda, illetve a Széchenyi SC. 37 év után nyáron ismét hontalan lesz itthon a két egri NB II-es csapat.
Visszatérve a hétvégi rangadóra, a meccs előtt a harmadik helyen álló Széchenyi nyerte 6-2-re ezt a találkozót, ezzel beérték a Nyomdát és ők végeztek a második helyen, a Nyomda lett a bronzérmes. Már az első pároknál előnyt szerzett a zöldmezes Széchenyi. Pál József csak három fával ütött többet, mint Tamasi Antal, de mégis ő nyert három szettpontot, és így a csapatpontot is. Balázs Péter és Gembiczky Gergő összecsapása a megnyert szettek alapján egyenlő volt, így itt a több ütött fa döntött a Széchenyis Balázs Péter javára. A Széchenyinek még Bakos Péter és Gulyás Ferenc szerezett csapatpontokat, míg a másik oldalon Jéger Lászlónak és Tamasi Balázsnak sikerült ellenfelét legyőznie. A plusz két csapatpont az összesen 3161 fát ütő Széchényinek járt a 3046-ig jutó Nyomdával szemben, így a zöldek, a Széchenyi nyerte az utolsó Hadnagy úti városi NB II-es rangadót. Az Észak-keleti csoport bajnoka a Salgótarján lett.
A tekések szeretnének szépen búcsúzni otthonuktól, ami 37 éven át szolgálta az egri tekesportot. A tervek szerint májusban lesz még egy buli, utána végleg átadják a terepet az építkezésnek.

Teke NB II. Észak-keleti csoport, 18. forduló
2010. április 24, szombat. Eger, Hadnagy úti tekecsarnok
Széchenyi SC – Egri Nyomda SE 6-2 (Szettpontok: 13,5 – 10,5; Fa: 3161 – 3046)
Széchenyi SC: Pál J. (509 fa, 3 szett pont, 1 csapatpont), Balázs Péter (540, 2, 1), Bakos Péter (507, 3, 1), Gulyás Ferenc (567, 3,5, 1), Bakos József (532, 1, 0), Bajzát Rafael (506, 1, 0)
Egri Nyomda SE: Tamasi Antal (506, 1 0), Gembiczky Gergő (513, 2, 0), Vajda Ádám (488, 1, 0), Gembiczky Gyula (499, 0,5, 0), Jéger László (531, 3, 1), Tamasi Balázs (509, 3, 1)