Kórházvédők: a megye pályázata szűk látókörű, hiányzik a szakmai koncepció

Még mindig óriási a bérkiáramlás a kórházban – mondta dr. Pócs Alfréd a kórházvédők sajtótájékoztatóján. Szerinte hűtlen kezelésre utal, hogy egyes orvosokat 1-1,5 millió forintos bruttó bérért foglalkoztatnak, miközben lennének, akik ugyanezt a munkát a mostani bér töredékéért elvégeznék, hűtlen kezelésre utal.

A kórház fejlesztését célzó pályázatot február 15-éig be kell adni, de úgy tűnik, a szakmai koncepciót egyelőre senki nem ismeri – mondta Pócs Afréd. A kórházvédők úgy látják, nem a szakmai fejlesztés a cél, hanem a megye építtetésre, költöztetésre szánja a pályázati támogatást. Pócs Alfréd szerint az egyik korábbi beruházó mérnöke statikailag és funkcionálisan is elhibázottnak tarja a megyének azt az elképzelését, hogy az étkezőre két szintet húzzanak. A terv szűk látókörű, hiányzik a szakmai koncepció.
A kórházvédők úgy tudják: még mindig óriási a munkabér-kiáramlás, sok az irreálisan magas fizetés. Még mindig dolgoznak 1-1,5 millió forintért orvosok a kórházban, miközben ezeket a feladatokat a mostani bér töredékéért elvégeznék mások. Pócs szerint ez hűtlen kezelés.
A HospInvest perel az OEP-finanszírozás miatt. 2009-ben, mikor a megye visszavette a kórházat, 2 havi OEP-finanszírozást kapott a megyei önkormányzat, egy havit a HospInvest. Amíg ez a per be nem fejeződik, a csődeljárás áll, a HospInvest időt nyert – mondta Pócs doktor.
Úgy látják: a megye nem működteti felelősségteljesen a kórházat. Gyöngyös két jogcímen – kötbér és vagyonvesztés – igényt jelentett be a HospInvest felszámolójának. Közel 500 millióra tart igényt a város. Egerben nem lehet tudni, volt-e vagyonvesztés, nincsenek adatok – mondta Pócs Alfréd.