Téli madáretetés

Az elhúzódó enyhe tél miatt még most sem késő elkezdeni a téli madáretetést- mondta Fitala Csaba, a Bükki Nemzeti Park őrkerület-vezetője. Hozzátette: ha rászánjuk magunkat az etetésre, fontos, hogy megfelelő élelmet adjunk a nálunk telelő madaraknak, és a tavasz beköszöntéig folyamatosan etessük, itassuk őket.

Fitala Csaba, a Bükki Nemzeti Park őrkerület-vezetője éppen azt mutatja, milyen táplálékkal etethetjük télen a madarakat. A magvakon kívül különböző zsiradékokat, faggyút, szalonnát adhatunk a madaraknak, ezen kívül gyümölcsöt, konyhai maradékokat, például főtt tésztát, rizst, zöldséget. Egy fontos: az élelmiszer ne legyen romlott, penészes. A kenyérrel is vigyázni kell.
Fitala Csaba hozzátette: fontos figyelni az itatásra is. Egy kevés vizet minden nap tegyünk ki a madaraknak. Az etetőket lehetőleg szélvédett helyre, fás, bokros környezetbe érdemes tenni. Az sem mindegy, milyen madáretetőt használunk, sokan sajnos a fészkelő odút is összetévesztik a madáretetővel. Fitala Csaba szerint tökéletes megoldás a házilag, akár étolajos flakonból készített madáretető is. Az elhúzódó enyhe tél miatt még most sem késő elkezdeni a téli madáretetést-tette hozzá az őrkerület vezetője. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága fontosnak tartja, hogy már gyerekkorban elkezdődjön az állatok védelmére való nevelés, épp ezért minden év őszén az igazgatóság területén lévő óvodáknak, iskoláknak ingyen ajándékoznak napraforgó magot, ha az intézmény azt novemberig kéri.