Rezsicsökkentés

Tíz százalékkal mérséklődtek júliustól a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási díjak, olcsóbbá vált a szennyvízszippantás, a propán-bután- gáz és a kéményseprés is. A szolgáltatóknak a díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán. Ha ez elmarad, kötbért kell fizetniük a fogyasztóknak.

Mostantól az első oldalon egy kiemelt, sárga színű rovatban láthatjuk, mennyit spóroltunk meg a csökkentés révén az adott elszámolási időszakban, július 1-jétől összesítve is szerepelnek a megtakarítások. Az Országgyűlés április 29-én döntött arról, hogy a földgáz, az áram és a távhő árának január 1-jén megvalósult csökkentése mellett előírja a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentését is július 1-jével. A jogszabály értelmében a víz- és csatornadíjak a januári összeghez képest csökkennek tíz százalékkal, míg a szemétszállításért a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.
Olcsóbb lett 10 százalékkal a propán-bután (PB) gáz is július 1-jétől. Ugyancsak csökkent a kéményseprő-ipari közszolgáltatás díja. A kémények ellenőrzésekor az egységnyi ráfordítás díja korábban 3200 forint volt Egerben, a módosítás után 2000 ezer forint lett.
A törvény szerint a díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán, ha ez elmarad és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szerződésszegést, a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.