Hirdetmény Eger Megyei Jogú Város Településtervének elkészítéséről

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 2021. július 1-től új településrendezési elveket és szakmai szabályokat határozott meg, melyek szemléletváltást jelentenek a települések épített környezetének szabályozásában, illetőleg a településrendezésben. A jelenleg hatályos többféle településfejlesztési és településrendezési dokumentumok helyett az új jogszabályok alapján a települések 1 fejlesztési tervet és 1 rendezési tervet készítenek, melyek összefoglaló neve: Településterv.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy Önkormányzatunk elindította az Étv.-nek megfelelő új településfejlesztési és -rendezési tervek elkészítését Eger teljes közigazgatási területére vonatkozóan. A tervezési feladat lényege elsősorban a korábbi fejlesztési és rendezési dokumentumok – mint pl. a Településfejlesztési Koncepció, a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia (FVS), a Településszerkezeti Terv (TSZT), a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) és a Szabályozási tervek (SZT) – tartalmának új tervformába való átültetése és a jelenlegi városfejlesztési elképzelések szerinti aktualizálása.

A településterv készítésével kapcsolatos eljárásrendre és a terv tartalmára vonatkozóan „a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről” szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm.r.) előírásai alkalmazandók.

A Korm. r. részletesen szabályozza a tervkészítés folyamatát, melynek során – az önkormányzat partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 26/2017. (IX.28.) rendeletének figyelembe vétele mellett – egyeztetések lefolytatása szükséges az államigazgatási és önkormányzati szervekkel, a lakossággal, az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel.
Amennyiben a tervek készítéséhez kapcsolódóan előzetes javaslataik, észrevételeik vannak, kérjük küldjék meg nekünk 2023. május 30-ig az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Cím:         Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Főépítészi Csoport
3300 Eger, Dobó tér 2.
email:       foepitesz@ph.eger.hu
 
Az elkészített tervezetet a jóváhagyást megelőzően lehetőségük lesz megismerni és véleményezni, ezzel kapcsolatban a későbbiekben további tájékoztatást fogunk közzétenni.