Az LMP a városfejlesztésről

A CsaládsegíIntézet Eger demográfiai folyamatait elemző dokumentuma alapján továbbra is azzal kell számolni, hogy folyamatosan csökkenni fog a város lakossága, nő az idősek, eltartottak száma – hívta föl a figyelmet Komlósi Csaba. Az LMP önkormányzati képviselője szerint olyan választási ciklusokon átívelő fejlesztéspolitikára lenne szükség, amely partnerként tekint az egri polgárokra, közösségekre, bevonva őket a vitákba, a megoldások kidolgozásába.

 

A Városháza közleménye az LMP sajtótájékoztatója kapcsán a következő:

Noha az LMP képviselője a sajtótájékoztatón erről nem szólt, biztosan ő is látta az anyagban, hogy a Családsegítő Intézet megállapítása szerint „Eger lakosságvonzó képessége kiemelkedő”. Az ezer főre jutó Egerbe költözők száma miden évben meghaladta a megyei jogú városok átlagát. Az LMP pontatlan közlésével ellentétben nem 32-en költöznek egy évben Egerbe, hanem 32-vel többen, mint ahányan elhagyják a várost – ez óriási különbség!

Feketén fehéren szerepel a hivatkozott anyagban az is, hogy a 23 nagyváros népességvonzó erejét tekintve Eger az első három között szerepel. Ugyancsak az anyag szerint 2003-tól az Egerbe költözők száma enyhe emelkedést mutat, míg a városból elvándorlóké egy ennél alacsonyabb szinten stabilizálódott. A Családsegítő Intézet továbbá megállapítja: 2012-ben már azt mutatták a számok, hogy többen választották lakóhelyül Egert, mint ahányan elköltöztek a városunkból.

Fentiekből is látható, mennyire veszélyes dolog egy száz oldalas szakmai anyagból néhány adatot kiemelni és abból azonnal fejlesztéspolitikai következtetéseket levonni, mert ennek csak az egrieket megtévesztő, félrevezető következtetés lehet az eredménye.

Az élhető város megteremtése, a munkahelyteremtő beruházások ösztönzése és a fiatalok helyzetbehozása a kulcs Eger népességmegtartó erejének növeléséhez. Eger Önkormányzatának minden fejlesztése és az elmúlt években elvégzett, széles körű konzultációsorozat eredményeként meghozott stratégiai döntések is ezt a célt szolgálják.