Választás Egerben – győzött Habis László és a Fidesz-KDNP

Habis László lett ismét a polgármester Egerben. A megválasztott 17 képviselőből 11-en a Fidesz-KDNP színeiben indultak, egy független jelölt nyert a választókerületében, kompenzációs listáról egy LMP-s, két jobbikos jutott be, két képviselői hely jutott a DK, Együtt, MSZP jelöltjeinek. A részvételi arány 41 százalékos volt.

Egerben 12 választókerület van, 47 szavazókörben lehetett voksolni reggel 6-tól este 7-ig. Idén már öt évre választottunk polgármestert és képviselőket. Még a szavazás napján is lehetett kérni mozgóurnát.
Több mint 45 ezer választópolgárból 18 ezer 625-en járultak az urnákhoz Egerben, ez 41.35 százalékos részvételi arányt jelent. Öt polgármesterjelölt közül lehetett választani, a szavazók 38,3 százaléka Habis Lászlót választotta meg ismét; Mirkóczki Ádámot 26 százalék, Szalóczi Gézát 19, Csarnó Ákost 4,4, Nyíri Ivánt 12 százalék támogatta. Este Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője jelentette be a győzelmet a Polgárok Házában. Habis László azt mondta: a kampány fő üzenete az volt: Legyünk büszkék Egerre! Úgy véli: az egrieknek van mire büszkének lenniük.
Második helyet vártak, az eredménnyel elégedettnek kell lenniük, megtettek mindent – mondta értékelésében Bognár Ignác, az egri Jobbik elnöke a választás estéjén. Tóth István képviselőjelölt hozzátette: annak örültek volna, ha magasabb a részvételi arány Egerben. A kampány jó volt, sokat tanult az emberektől, de úgy látszik, Egerben nem akarnak váltani- értékelt dr. Nyíri Iván független polgármesterjelölt. Az LMP úgy nyilatkozott: kritikus és konstruktív ellenzéki szerepre készülnek. Szalóczi Géza, a DK, Együtt, MSZP jelöltje arról beszélt: súlyos vereséget szenvedett a pártszövetség.
12 képviselő kerülhet be a választókerületekből, egyedül Császár Zoltánnak sikerült függetlenként győznie, a többi választókerületben a Fidesz jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot. Kompenzációs listáról két jobbikos és egy LMP-s képviselő jutott be, két képviselői hely jutott a DK, Együtt, MSZP jelöltjeinek.