Erdészek az Érsekkertben

A természetvédelem, erdő- és vadgazdálkodás fontosságára hívták fel a figyelmet az Erdészeti nyílt napon az Érsekkertben. A szervező Egererdő Zrt. munkatársai interaktív játékokkal várták a gyerekeket.

Heves megye rendelkezik a legnagyobb egybefüggő erdőtelületettel az országban – hangzott el az Erdészeti nyílt napon. Az Érsekkertben negyedik alkalommal rendeztek egész napos programot, hogy felhívják figyelmet a természetvédelem, erdő- és vadgazdálkodás fontosságára. Szlovák és lengyel erdészeti társaságok képviselői is vendégeskednek ez alkalomból Egerben, a szakemberek közösen ültették el az Év fáját, egy mezei juhart.
A szervező Egererdő Zrt. 72 ezer hektárnyi erdőterületet kezel. A közelmúltban felújították a felsőtárkányi, mátrai és szilvásváradi kisvasutakat, de további fejlesztésekkel is igyekeznek több látogatót csalni a természetbe.
Óvodás csoportok, iskolai osztályok látogatták végig az érsekkerti standokat, ahol interaktív játékokon keresztül ismerkedhettek a gyerekek az erdő növényeivel, állataival és az erdészeti munka szépségeivel.
A gyerekek a vadászati részleg sátránál megtudhatták, milyen szarva van a muflonnak, hogyan vadásznak kutyákkal, vagy épp miként szól a szalonka hangja.
Az erdei melléktermékek standja igen népszerűnek bizonyult, a gyerekek itt ugyanis erdei gyümölcsökből készült szörpöket, lekvárokat kóstolhattak. A méhész standjánál meg lehett nézni a kaptárat és összehasonlításképp egy lódarázsfészket is. A szlovák erdészek rejtvényekkel, feladatokkal kedveskedtek az érdeklődőknek, akiket arra is figyelmeztettek, hogy „nincs rossz idő, csak rossz öltözék”.