Megelevenedő történelem

Életre keltek a hagyományok a vár Gótikus palotájában. A Dobó István Vármúzeum Néprajzi Gyűjteményéből ácsolt és festett ládákat láthatnak az érdeklődők. A kiállítás a Vármúzeum szakemberei által több évtizedes kutatómunka eredményeként jött létre.

Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címmel nyílt kiállítás az Egri Vár Gótikus Palotájában. A Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből magyar népművészeti remekeket láthat az egri közönség. A vándorkiállítás Rozsnyó és Heves utáni harmadik állomása Eger. Nagy öröm, hogy ilyen színvonalas kiállítások készülnek az egri várban, miközben párhuzamosan javában zajlik a felújítás is – hangsúlyozta Sós István alpolgármester. Berecz Mátyás a vármúzeum igazgatója elmondta, hogy több évtizedes kutatómunka eredményeként jöhetett létre a tárlat.
Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója arra mutatott rá, hogy ezek a tárgyak nemcsak önmagukban értékesek, elsősorban a régi hagyományokat elevenítik fel és üzennek a jelennek, sőt, a jövőnek is!
A tárlat megnyitóján helyben is betekintést nyertek egy-egy darab készülésébe a látogatók. Kovács Szabolcs, mezőkövesdi festett bútor-készítő és Gyenes Tamás fafaragó népi iparművész mutatta be a ládák készítéstechnikáját és díszítését.
A kiállításhoz két kiadvány, kiállításvezető és múzeumpedagógiai füzet is készült, segítve a látottak feldolgozását.