Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó

Szimfonikusok koncertje, bál, városnézés, orgonakoncert és szakmai előadások – kilencedik alkalommal rendezte meg Cukorbetegek Egri Egyesülete a Nemzetközi Cukorbeteg Találkozót. Határon túli és itthoni vendégekkel együtt kétszázan vettek részt a találkozón. Nyilatkozatot írtak alá, amely egy észak-magyarországi diabétesz szövetség létrehozásáról szól, a gyergyószentmiklósiak pedig Civil Partnerségi díjat adtak át a szervezőnek, Jakabné Jakab Katalinnak.

A Cukorbetegek Egri Egyesülete a legfontosabb egri civil szervezetek egyike, mert nagyon fontos az a misszió, amit betöltenek – kezdte köszöntőjét Habis László polgármester. Egerben az épített örökség mellett sok hagyomány, szellemi érték is található – mondta a polgármester. Majd úgy folytatta: ezek az értékek sok tekintetben civil értékek is, hiszen maga a Civil Kerekasztal is bekerült az egri értéktárba. A civilek adják Eger erejét – emelte ki Habis László.
Minden évben eljönnek a partnerszervezetek a nemzetközi találkozóra. Idén is érkeztek az ország minden részéről és a határon túlról, Magyarkanizsáról, Bácstopolyáról, Szabadkáról és Gyergyószentmiklósról. A gyergyóiak már öt éve visszatérő vendégek. Ők az ötéves együttműködés alkalmából Civil Partnerségi díjat hoztak a szervezőknek, Jakabné Jakab Katalin vehette át. A Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke azt mondja: szívesen jönnek a társszervezetek; barátok közé, biztonságos helyre érkeznek. Úgy látja: sokat tudnak segíteni egymásnak. Minden évben csatlakoznak újak is, most a Hargita megyei, fiatal cukorbetegekkel foglalkozó egyesület társult a nemzetközi csapathoz. A cukorbetegség szövődményeinek megelőzéséről tartott előadást dr. Neuwirth Gyula, diabetológus főorvos. A főorvos azt mondta: korábbi jóslatok szerint 2025-re 380 millió cukorbeteg lesz; már most 350 millióan vannak.
A megnyitó után meglepetésként egy svéd kórus lépett fel, finnül és magyarul énekeltek. Este koncert, majd bál várta a találkozó résztvevőit. A zárónapon nyilatkozatot írtak alá, amely egy észak-magyarországi diabétesz szövetség létrehozásáról szól.