Lenkey-ház – megvenné a város

Városi tulajdonba kerülhet az elhanyagolt Lenkey-ház. A honvéd tábornok egykori szülőháza műemlék épület, de magántulajdonban van. A tulajdonos nem tesz eleget a felújítási kötelezettségének, így az önkormányzat megvenné az ingatlant, hogy rendbe hozzák és múzeumot alakítsanak ki benne. Végső esetben kisajátításra is sor kerülhet.

Omladozó falak, korhadó ablakkeretek, festék már csak nyomokban – így néz ki most Lenkey János egykori szülőháza. A Széchenyi utcára néző földszintes sarokház az 1700-as években épült, 1920 óta hirdeti emléktábla, hogy a honvéd tábornok itt látta meg a napvilágot. Műemlék épület, de magántulajdonban van, a tulajdonos nem tesz eleget az állagmegóvó kötelezettségének. Az önkormányzat szeretné megszerezni az ingatlant, hogy azt felújítva, Lenkey és más egri kötődésű szabadságharcos hősök emlékére múzeumot rendezzenek be. A közgyűlés már döntött a 15 millió forintos vételi ajánlatról, amit ha a tulajdonos nem fogad el, elindíthatják a kisajátítási eljárást.

Az önkormányzat az értékbecslés alapján biztosít a Lenkey-ház megvásárlására 15 millió forintot, a felújításhoz és berendezéshez való összeget a jövő évi költségvetésből különítik el. Úgy tudjuk, az épület tulajdonosa és haszonélvezői nem szándékoznak eleget tenni a felújítási kötelezettségnek, így vétel, csere, vagy kisajátítás során mindenképpen városi tulajdonba kerül Lenkey János szülőháza.