Felavatták a ZF Lenksysteme maklári telephelyét

Felavatták a ZF Lenksysteme maklári gyárát. A beruházás 150 millió euróba került, 1 milliárd forint uniós és 700 millió forint kormányzati támogatással készült el. Jelenleg az egri és a maklári telephelyen nyolcszázan dolgoznak, a kapacitás bővülésével folyamatosan emelik majd a dolgozók számát. Évente 1 millió elektromos kormányművet gyártanak majd itt, az előgyártás októberben kezdődik. A magyar ipar tovább bővült, az ipari termelés 12,3 százalékkal nőtt az előző évihez képest- mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a megnyitón. Úgy fogalmazott: joggal lehet remélni, hogy a bővülés tovább tart és Magyarország Európa egyik ipari feldolgozó központja lesz. Az új telephely egy év alatt készült el.

364 nappal ezelőtt kezdték el építeni az új telephelyet, ekkor ez a terület még teljesen üres volt – hangzott el a megnyitón. Matthias Augenstein, az egri és a maklári telephelyek gazdasági igazgatója kiemelte: a ZF Lenksysteme igazgatósága komoly bizalmat fektetett a A ZF Lenksysteme Hungáriába, mikor úgy döntött: a prémium ügyfeleknek szánt elektromos kormánymű itt, Makláron fog készülni.
Már hét hónap sem kell, és szállítják innen, az új maklári üzemből a megrendelőinknek a csúcstechnológiát jelentő elektromos kormányműveket – mondta Matthias Augenstein. A megnyitó napját fontos mérföldkőnek nevezte, de csak egy a sok közül a végső célig: a termelés beindításáig.
Daniel Pridal műszaki igazgató arról beszélt: 327 nap telt el az alapkőletételtől a használatba vételig. Ezt nevezte az új viszonyítási alapnak.
Marcus Parche, a ZF Lenksysteme GmbH. ügyvezető alelnöke visszaemlékezett arra: az egri gyár is folyamatosan bővítette termékkínálatát, ma fontos tagja a ZF Lenksysteme globális gyártói hálózatának.
– Egy évvel a telephely alapításának 10. évfordulója után az új maklári gyárépület átadásával újabb mérföldkövet ünnepelhetünk. A maklári telephelybővítés az alapkőletételtől a teljes mértékben működő gyár átadásáig mindössze egy szűk évet vett igénybe, ami igazán elismerésre méltó teljesítmény – mondta Marcus Parche.
Havasi László, Maklár polgármestere arról beszélt: Maklár is és a ZF Lenksysteme is a folyamatos fejlődés példája. A tárgyalások két éve kezdődtek a település és a cég között. A polgármester dokumentumokat adott át ajándékba, eddig a további fejlesztéseket a nem megoldott vízelvezetés gátolta, most elhárult ez az akadály.
Munkahely, a családok számára megélhetés, ezt jelenti az új üzem – emelte ki Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő. Arról is beszélt: az unió új fejlesztési ciklusában hazánkban lakosonként 712 ezer forint fejlesztési forrás jut, ennek 60%-át gazdaságfejlesztésre fordítják majd.
A magyar ipar tovább bővült, az ipari termelés 12,3 százalékkal nőtt az előző évihez képest – ezt már Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára mondta.
– Az előző év azonos hónapjához képest az ipari termelés 12,3 százalékkal bővült. Mivel az előző hónapban a 11,3 százalékos, tehát egy százalékkal kisebb bővüléssel is Európa leggyorsabban bővülő gazdaságával rendelkeztünk, ezért azt lehet mondani, hogy ezt az első helyünket tovább tartjuk.
Glattfelder Béla szerint joggal lehet remélni, hogy a bővülés tovább tart és Magyarország Európa egyik ipari feldolgozó központja lesz. Maklár fontos siker – fogalmazott az államtitkár, az újraiparosítás mintája. A beruházás 150 millió euróba került, 1 milliárd forint uniós és 700 millió forint kormányzati támogatással készült el. Jelenleg az egri és a maklári telephelyen nyolcszázan dolgoznak, a kapacitás bővülésével folyamatosan emelik majd a dolgozók számát. Az előgyártás októberben, a gyártás februárban indul. Évente 1 millió kormányművet tudnak itt gyártani.