GIF – gyerekprogramok, koncertek, filmek, színház

Megnyílt a Gárdonyi Irodalmi Fesztivál. A vármúzeum tavaly úgy döntött: Gárdonyi hagyatékát leporolják; sokszínűen, izgalmasabban, több művészeti ágat bevonva mutatják meg és viszik tovább az örökséget. A fesztiválon a zene, a film, a színház és az irodalom kapcsolódik egymáshoz. Fellép többek között a Hot Jazz Band, a Sebő és a Kolompos együttes, délelőtt és kora délután a családokat, a gyerekeket várják programokkal.

A Vaga Banda gólyalábasai és a Vitézlő Oskola vezette fel a városból az érdeklődőket a Gárdonyi Irodalmi Fesztivál, új nevén GIF megnyitójára. A megnyitó előtt a Dobó István Vármúzeum dolgozóinak kedvenc Gárdonyi-idézeteit olvasták föl.
A megnyitón Berecz Mátyás igazgató elmondta: tavaly, Gárdonyi születésnapjának 150, évfordulóján rendezték meg az első irodalmi fesztivált, a sikeren felbuzdulva döntöttek a folytatás mellett.
Tavaly, az ünnepi évben úgy fogalmaztak: minden évnek Gárdonyi-évnek kellene lenni Egerben – emlékeztetett Habis László polgármester. Ez az összművészeti fesztivál minden generációnak szól. Arról is beszélt a polgármester: készül a Gárdonyi tér, szeptember végén felavathatják Gárdonyi szobrát a történelmi belvárosban, ez újra alkalom lesz arra, hogy felhívják a figyelmet az író sokszínű életművére.
A fesztivál vasárnap estig tart, fellép többek között a Hot Jazz Band, a Sebő és a Kolompos együttes, vasárnap a Gárdonyi-házban születésnapi kerti ünnepélyt rendeznek.
Első este nyílt meg a magyar és olasz emlékházakat bemutató kiállítás. E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azt mondta: ezt a kiállítást utazásként kell felfogni. Látható az olasz és a magyar kultúra azonossága és eltérése, az, hogy rezonál egymásra a két ország művészete.
A Gárdonyi Irodalmi Fesztivál délelőttönként a gyerekeknek kínál programot: irodalmi és népi játszóházat, királyi várjátékot, meseprogramot, kézműves foglalkozást, apródversenyt, a végvári vigasságokon Dobó István apródja lehet, aki megnyeri.