Aláírták a szerződést, kezdődik a kórházfejlesztés

Közel hatmilliárd forintból megújul a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet. Új, háromszintes technológiai tömb épül, megszüntetnek két telephelyet. A szándék az, hogy a betegellátás feltételei javuljanak – mondták a projektindító rendezvényen. A kivitelezés máris elkezdődhet, a nyertes konzorciummal aláírták a szerződést. Az első lépés a konyha lebontása lesz.

Dr. Fűtő László, a kórház főigazgatója azt mondta a projektnyitón: a megyei kórházak sorában az egyik legrosszabb helyzetben lévő az egri kórház infrastruktúráját és műszerezettségét tekintve. A pályázatot 2010-ben adta be és nyerte meg a Heves Megyei Önkormányzat. Fűtő László kitért arra is: azóta már nemcsak az egri, hanem az ózdi és a mezőkövesdi kistérség betegeinek helyzetén is javít a fejlesztés. Megtesznek mindent, hogy a biztonságos betegellátás feltételein javítsanak – mondta.
Csak papíron a GYEMSZI a kedvezményezettje a támogatásnak – ezt már dr. Török Krisztina főigazgató mondta. Szerinte az igazi kedvezményezettek az egészségügyben dolgozók és a betegek, akik magas szintű ellátást kapnak majd itt.
Habis László polgármester azt hangsúlyozta: bár Eger büszke hagyományaira, azt is tudjuk, hogy hagyományokból nem lehet megélni. A mindennapokban vonzó életminőséget kell kínálnia Egernek.
Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott az egészségügyben és az intézményben lezajlott változásokról beszélt, és arról, a 2010-ben elnyert pályázat megvalósítását sok dolog hátráltatta. Kiemelte: a kornak megfelelő ellátást tud majd nyújtania kórház 200 ezer embernek. A kormány 300 milliárd forintot fordít az egészségügy fejlesztésére, ez érinti a megye kórházait is.
A jelenlegi konyha helyén egy háromszintes, központi technológiai tömböt építenek. Itt kap helyet a sürgősségi betegellátó, a központi laboratórium, a központi sterilizáló és higiéniai osztály, a központi aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztály, a központi informatikai és dokumentációs osztály. Itt épül meg a 10 műtőtermes központi műtő, itt lesz a a gyermekosztály, a gyermek sürgősségi ambulancia. Új helyet alakítanak ki a radiológiai osztálynak, a CT-MR laboratóriumnak. Az átköltöző osztályok helyét felújítják, ide költözik a neurológiai és stroke osztály, a laboratóriumi járóbeteg ambulancia, a gyermekgyógyászati szakrendelések.
Két telephelyet megszüntetnek, hat épületet lebontanak. Másfél milliárd forintból eszközöket vásárolnak, CT-t, MR-t, digitális röntgent, megújul az intenzív osztály és a műtő felszerelése. A fejlesztés hatmilliárd forintba kerül, az uniós támogatás közel 4 és fél milliárd, a kormány pedig közel egymilliárd plusz forrást adott hozzá, az önkormányzat önrésze is megközelíti a félmilliárdot.
Az építkezés már a jövő héten elkezdődhet a konyhaépület bontásával.