Orbán: Hihetünk abban, hogy az elkövetkező korszak a magyar sikerek időszaka lesz

Háromszázmilliárd forintot fordít a kormány a következő években az élelmiszeripar fejlesztésére, ezáltal új munkahelyek jönnek létre vidéken – többek között ezt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Makláron, a Stühmer új gyárának avatásán. Orbán Viktor úgy fogalmazott: hihetünk abban, hogy az a korszak, amelynek küszöbén állunk, a magyar sikerek időszaka lesz, és lát esélyt arra, hogy Magyarország, a magyar vállalkozások Európa élvonalába kerülhessenek.

Nyolc éve egy baráti beszélgetésen merült fel néhány régi csoki íze. Ekkor álmodott egy nagyot – így fogalmazott Csóll Péter, a Stühmer Kft. tulajdonosa a megnyitón. Azt is mondta: nem gondolta, hogy ilyen sok dolog kell az álom megvalósításához. Kellett hozzá sok jó ember, tervező, cukrász, uniós támogatás, növekedési hitel program, banki hitel és a névadó, Stühmer Frigyes.
Fontosnak tartja a kormánynak azt a törekvését, hogy a magyar termékeket előtérbe helyezzék. Havasi László, Maklár polgármester örül, hogy a régi ízeket felébresztették Csipkerózsika-álmukból. Meseszerű a történetnek nevezte, ahogy egy Maklárról elszármazott fiatalember álma megvalósult. Az álomból valóságot, a hitből eredményt teremtettek.
A sikert soha nem adják ingyen – fogalmazott Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő. A középosztályt az ország motorjának nevezte, úgy látja: a sikerükhöz erős, támogató államra is szükség van. Szerinte egy ország csak akkor lehet sikeres, ha a polgárai is azok.
Talán meglepő, hogy egy ekkora méretű beruházás megnyitására eljön a miniszterelnök – mondta Orbán Viktor -, de úgy látja: több figyelmet kellene fordítani a kis- és középvállalkozásokra. Ezek a cégek magyarok, a tulajdonosaik itt élnek, mindaz, ami őket gyarapítja, az országot teszi gazdagabbá. Ezek a kis- és középvállalkozások az emberek 75 százalékának adnak munkát.
A miniszterelnök úgy látja: Magyarország ismét kezd magára találni, egyre jobban teljesít. j Úgy lehet az ország élenjáró, ha temérdek hasonló vállalkozás viszi előre – mondta a miniszterelnök. Magyarország legfőbb gazdasági versenyelőnyének azt látja, hogy egységesek voltunk, megváltoztattuk, ami meggátolt a vállalkozásban: az adórendszert, a rossz szakképzési rendszert. A kormány nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy nálunk legyen a legversenyképesebb gazdasági környezet – emelte ki. Majd úgy folytatta: sokat kell még dolgoznunk, hogy ide eljuthassunk. A kormány 300 milliárd forintot fordít élelmiszeripari fejlesztésekre a következő években, így új munkahelyek jönnek létre vidéken.
Orbán Viktor úgy fogalmazott: hihetünk abban, hogy az a korszak, amelynek küszöbén állunk, a magyar sikerek időszaka lesz, van esély arra, hogy Magyarország, a magyar vállalkozások Európa élvonalába kerülhessenek.
A gyár jelenleg 41 embereknek ad munkát, a termelés két műszakban folyik. Az eddigi termékpalettát bővítették kézzel készült bonbonokkal és süteményekkel. A gyár mellett mintabolt és cukrászda nyílt. Most alakul egy kóstoló klub, háromszáz újságíró, édesipari szakember, csokirajongó fogja tesztelni és véleményezni a legújabb termékeket. A beruházás mintegy 500 millió forintba került.