Meggyűrűzve – gyűrűket kaptak a kisgólyák

Kisgólyákat gyűrűzött hétvégén több településen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja. A gólya roadshow kétnapos volt, Egerben és még hat településen kaptak gyűrűt a fiókák.

Magyarországon ötezer gólya él. Kisebb ingadozásokkal ez a szám stabil. Fészkenként 3-4 fióka szokott lenni, de nem ritka a kettő vagy az öt sem. Itt, Felnémeten két fiókát nevel a gólyapár.
Azért tették erre az időpontra a fiókák gyűrűzését, mert még nem tudnak elrepülni.
A gólyagyűrűzést végző szakember az ÉMÁSZ darujával jutott föl a fészekig. A fiókákat lehozta, hogy mindenki közelről láthassa az állatokat és a gyűrűzést.
Kétféle gyűrűt kaptak a fiókák. Egy fémet és egy színeset. Ez utóbbi segítségével két – háromszáz méterről is azonosíthatók lesznek távcsővel. A gólya minden adata szerepel a gyűrűn, az is, hogy Felnémeten bújt ki a tojásból. A helyváltoztatásokat is követni tudják a gyűrűk segítségével.
A gólyák kedvelt madarak hazánkban. Alkalmasak arra, hogy megszerettessék általuk a természet egészét az emberekkel, hiszen kevés előítélet kapcsolódik hozzájuk.
A gyűrűzés után a fiókákat visszatették a fészekbe. Gólyaperspektívából egyébként a környék nagyon szép. Érthető, hogy évről évre visszatérnek.