Megnyílt az Ünnepi Könyvhét

Megkezdődtek a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyerekkönyvnapok programjai Egerben. A megnyitón Gárdonyi leszármazottai az íróról elnevezett emlékérmet adtak át dr. Nagy Sándor Gárdonyi-kutatónak.

Miért szeretünk könyvet olvasni még ma is, a mobiltelefonok korában? – tette fel a kérdést dr. Kusper Judit irodalomtörténész a 85. Ünnepi Könyvhét megnyitóján. A válasz szerint azért, mert szükségünk van a történetekre ahhoz, hogy megismerjünk magunkat és másokat.
Habis László polgármester a rendezvényen úgy fogalmazott: azzá válunk, amit elolvasunk.
Az ünnepélyes megnyitón első alkalommal Gárdonyi Géza unokája és dédunokája, Gárdonyi Emőke és Keller Péter átadták az íróról elnevezett emlékérmet, melyet dr. Nagy Sándor, az Eszterházy Károly Főiskola nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanára, Gárdonyi-kutató kapott.
Az egri ünnepi könyvhét programjait a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, az EKF Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum, és több kulturális intézmény összefogással szervezte. A programok között dedikálások, előadások, könyvbemutatók várják az érdeklődőket június 18-áig. Az Eszterházy téren öt sátorban tudnak válogatni az érdeklődők.
Az idei könyvhétre több mint 300 könyvújdonságot jelentetett meg közel nyolcvan hazai, illetve több mint tíz határon túli kiadó. A legnépszerűbbek a szépirodalomhoz tartozó művek, és a gyerekkönyvek. A 13. Gyerekkönyvnapokra számos újdonsággal várják a főképp iskolás korú olvasókat.
A megnyitó után bemutatták a Gárdonyi Gézáról Agyagedénybe zárt Isten-sugár címmel megjelent emlékkönyvet is a könyvtárban.