A cseresznyét ünnepelték Szomolyán

Sütemények, lekvárok, pálinka és persze a friss gyümölcs – ezt kínálta a szomolyai Cseresznye utca hétvégén. Ilyenkor, a fesztivál ideje alatt a kis bükkaljai település 10-15 ezer embert fogad néhány nap alatt. Az önkormányzat a közelmúltban 950 fát ültetett, védjegyet kaptak, bekerültek a Magyar Értéktárba, a cél az, hogy hungarikummá váljék a szomolyai cseresznye.

Huszonhárom sátor állt a Cseresznye utcában nagyjából harminc árussal. A többségük őstermelő, de volt közöttük felvásárló is. Árultak enni való és befőzni való cseresznyét.
A szomolyaiaktól megtudtuk: a híres cseresznyét nagyon sokféleképpen lehet feldolgozni. Készíthető szörp, dzsem, pálinka és aszalt gyümölcs is belőle.
Azt mondják a szakértők: könnyű felismerni az igazi szomolyait. Jellegzetes az íze, és megszínezi az ember száját is, ha sokat eszik belőle. Az önkormányzat az elmúlt évben és idén 950 fát ültetett. Magánemberek is követték a példát. A szomolyai cseresznye védjegyet kapott, felvették a Magyar Értéktárba. A cél, hogy hungarikummá váljék. Arra számítanak a szervezők: pünkösd hétfőig 10-15 ezer ember keresi föl a bükkaljai falut.