Zórád Ernő képregényei, diafilmjei, akvarelljei

A képregények rajongói biztosan ismerik Zórád Ernő nevét. Ő az, aki többek között az Egri csillagok képregényt is rajzolta. Készített diafilmeket, akvarelleket, dolgozott a sajtóban, például a Fülesnél. Most vándorkiállítás mutatja be a munkásságát.

A grafikus, képregény-rajzoló, festőművész 1911-ben született, születésének 100. évfordulójára készült egy vándorkiállítás, ez látható most a vár gótikus püspöki palotájában.
A kiállítás kicsit hazaérkezett – mondta Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója -, hiszen az életmű része az Egri csillagok képregény. Rázsi Botond alpolgármester azt mondta: ő már gyermekkorában Zórád-rajongó volt, csak még nem tudta, hogy az. Tavaly ismét kiadták az Egri csillagok képregényt magyarul, angolul, idén lengyelül is.
Zórád Ernő alkalmazta először a kollázs technikát, 1952-től diafilmeket rajzolt, könyveket illusztrált. Akvarelljeiből folyamatosan rendeztek kiállításokat. Sok illusztrációt készített kedvenc írói műveihez. Zórád azt vallotta, hogy egy képregény-rajzolónak mindent tudnia kell, hogy hitelesen mutathassa be a kort. Zórád Ernő képei, illusztrációi, képregényei július 3-áig láthatók a vár gótikus püspöki palotájában.