Már burkolnak a Dobó téren

Két héttel a betonozás megkezdése után most már elkezdték rakni a kis gránit kockaköveket a Dobó téren. Húsvét után kezdődik a Dobó tér és a Kis Dobó tér közötti híd felújítása és a tervek szerint a Dobó utca kövezése is. Az Eszperantó sétányt lezárták a Kossuth utca és az új híd között. Ott most indul a feltöltés és a betonozás.

Most már össze lehet hasonlítani a látványterveket a valósággal. Felgyorsult a munka a Dobó téren és környékén. A Szent Hedvig kollégium és a Minorita templom előtt már nyoma sincs a betonozás előtti sóderes feltöltésnek. Itt már mindent beton fed. Erre jön a kőburkolat. A Kollégium előtt, ahol már a vezetősávokat is letették, kedden elkezdték az új, a Kis Dobó téritől eltérő, gránitból készült kockakő lerakását. Ilyen lesz a növénykazetták vonaláig. Középre másfajta kőburkolat kerül.
A térre – az üres növénykazettákba és a templom elé – összesen tíz új fát ültetnek.
– Nagyon nagy eredmény, hogy gyakorlatilag az összes közmű a föld alá került, csak ki kell takarítani a teret és mehet a burkolat. Két olyan pontja van a térnek, ahol még megoldandó feladatok vannak. Az egyik a leendő vízijátéknak a területe. Ott a napokban készültek el a módosított tervek, illetve a feltárt régészeti leletek mentése folyik majd – nyilatkozta Tuza Róbert, a Városüzemeltetési Iroda vezetője.
A másik pont a Dobó szobor talapzata. A felvételen is látszik, hogy a beton alapra még több sor téglát raktak, azon nyugszik a kő posztamens. A felső, téglából készült alapozás kifagyott, így ezt még meg kell erősíteni.
Húsvét után kezdődik a Dobó tér és a Kis Dobó tér közötti híd felújítása, ami a tervek szerint két hónapig tart. Ez nem a projekt része, az ehhez szükséges forrást a város biztosítja. A Dobó utcában néhány napon belül végeznek a közművek és vezetékek kiváltásával, így a Kis Dobó térhez kapcsolódó részen elkezdődik az útpálya építése, húsvét után pedig a kőburkolat lerakása..
Az Eszperantó sétányt lezárták a Kossuth utca és az új híd között. Ott most indul a feltöltés és a betonozás.