Mélységi barlangrekord

Megtalálták az ország legmélyebb barlangját. A Bükk-fennsíkon lévő Bányász-barlangban 275 méter mélységet ért el a Szinva Csoport, ezzel megdőlt a 254 méter mély István-lápai-barlang mélységi rekordja. A kutatók még további csúcs elérését tervezik.

Új barlangi mélységi rekordot állítottak fel magyar barlangászok idén március 15-én. A Szinva Csoport tagjai elérték a 275 méteres mélységet a bükki Bányász-barlangban, így már nem a 254 méter mélyen lévő István-lápai-barlang tekinthető a legmélyebbnek. A Bükki Nemzeti Parkban található Bányász-barlangot a 60-as években már egy miskolci csoport feltárta 130 méteres mélységig. A szinvások 2010 őszén kezdtek el kutatni, téli és nyári egyhetes táborokban. A feltárásban összesen közel 30 barlangász vett részt. Vésővel és kalapáccsal dolgoztak, napi fél métert tudtak haladni. A felfedezésnek gazdasági jelentősége is van.
Rántó András hozzátette: a munkának köszönhetően megismerhetik a hegység rétegzettségét, állatvilágát, de fontos motiváció a barlangászás közösségformáló ereje is. A kutatás nem ér véget, a csoport tagjai áprilisban újra lemennek a barlangba, újabb csúcs elérését tervezik.
A kutatás önkéntesen és önerőből történik, az eddigi költség körülbelül ötmillió forint.