Eszterházy Filmnapok

Felsőoktatási diákfilmszemle, werkfotó kiállítás, szakmai rendezvények, koncert. Többek között ezeken a programokon vehettek részt a filmművészet iránt érdeklődők az Eszterházy Károly Főiskolán.

Koltai Lajos rendező-operatőr rendhagyó, nyitott órát tartott a filmes szakma legnagyobb magyar képviselőiről. A főiskola Mozgóképkultúra Tanszéke „Szárnyalj és merj, filmezz és nyerj!” szlogennel rendezte meg az ötödik Eszterházy Filmnapokat, amellyel a száz éve született Illés Györgynek állított emléket. Az április 4-5-ig tartó rendezvényen a IV. Nemzetközi Felsőoktatási Diákfilmszemlére nevezett alkotásokat is bemutatták. A diákok animáció, kísérleti, kisjáték- és dokumentumfilm kategóriában versenyeztek.
A hallgatók filmjeit a Tajta Krisztina és Ulrich Gáborból álló szakmai zsűri értékelte. A legjobb dokumentumfilm kategóriában Boros Ferenc Sárga Piros Kék és Karácsony Péter Szikigyakor, Végső utca című filmje nyert díjat. Kísérleti filmek közül Vincze Alina Metamorfózisa, animációk közül Pazsitka Ákos Palackozva, míg a legjobb kisjátékfilmek közül Szekeres Norbert Deni című filmje bizonyult a legjobbnak.
A programok között szerepelt egy Illés Györgyről készült portéfilm, valamint Bodzsár Márk Isteni műszak című filmjének vetítése is.

Legjobb színészi alakítás: Noll-Batek Kristóf
Legjobb dramaturgia: Orsi című dokumentumfilm
Legjobb látvány: Purgatórium című kisjátékfilm
Legjobb operatőr: Visontai Márton
Legjobb forgatókönyv: Hawaii pizza (Noll-Batek Kristóf, Schneider Barnabás, Mitlasóczki Gergő)
Legjobb vágás: Utolsó tekercs című dokumentumfilm (Szetlik Péter)
Legjobb rendezés: Mi szeretjük egymást című kisjátékfilm (Noll-Batek Kristóf)
Legjobb dokumentumfilm: Szikigyakor, Végső utca (Karácsony Péter) és Sárga Piros Kék (Boros Ferenc)
Legjobb kísérleti film: Metamorfózis (Vincze Alina)
Legjobb animáció: Palackozva (Pazsitka Ákos) és Gyúlytófácska (Mitlasóczki Gergő)
Legjobb kisjátékfilm: Deni (Szekeres Norbert)