Dobóék új “ruhája”

A restaurátoroknak sok munkát ad a Dobó szobor. A hegesztő pisztoly és csiszológépek mellett a száz évvel ezelőtti technikákat és fogásokat is alkalmazzák. A szobor legnagyobb veszélyforrása Dobó kardja, ami bármikor újra letörhet, ezért valószínűleg erősebbre kell cserélni.

Készül Dobóék új “ruhája”, de akár azt is mondhatnánk, hogy ráncfelvarráson esnek át a szoborcsoport elemei, bár ezeket a ráncokat hegesztővel, kalapáccsal, flexszel kell ki-, vagy elsimítani. A korábban már mutatott felületi hiányosságok és repedések többségét – ott ahol hozzá lehetett férni – már behegesztették.
– Nehéz dolgunk van, megmondom őszintén, mert egy régi ötvözetről van szó, amiből az időjárás és a savas esők kimossák az ötvöző anyagokat, ezért ez már nem teljes értékű anyag, hanem valami más. Elég nehéz a régi és a most használt anyagot összehozni – nyilatkozta Hernádi Zsolt, gödöllői bronzöntőmester.
A hegesztést utána lecsiszolják. A javítás nyomai a patinázást követően már nem lesznek láthatók.
Nem mindenhol lehet hegeszteni. A lábak mögött, főleg a talapzaton a régi, hagyományos, 100 évvel ezelőtti módszereket kell követni, vagyis itt ólomlemezekkel töltik ki a hiányosságokat.
A 107 éve készült szobor egyik problémás része hátul a kosár, ami akár 10-15 liter esővizet is összegyűjthet, nem beszélve a jégről, ami az ilyen hidegen szerelt szobroknál nem szerencsés, ugyanis szétfeszítheti a lemezeket. Ezért itt egy kis kívülről nem látható trükkhöz folyamodnak a restaurátorok.
– Itt a legmélyebb ponton, a kosár belső felén készítünk egy furatot. Alulról, mivel most be lehet férni a szobor belsejébe, ráhegesztünk egy rézcsövet. A kosár aljánál is készítünk egy furatot és így a kosárból a vékony rézcsövön keresztül kivezetjük a vizet – mondta Schütz Zoltán, okleveles restauráló-művész.
A Dobó szobor másik nagy hiányossága, egyben veszélyforrása a kard, ami egyrészt nagyon vékony és már volt hegesztve, bármikor újra letörhet.
– Most nagyon gondolkozunk rajta, hogy esetleg kicseréljük koracélra (korrózióálló acél – szek.), ami egy merevebb anyag és szinterezéssel (porszórás, porfestés – szerk.), vagy bronz galvanizációval (felületi bevonat készítés elektrokémiai folyamat segítségével – szerk.) bronz színt fog kapni, amit még be lehet patinázni. Valamit kell vele kezdjünk, mert ez így nem jó – tette hozzá Böjte Horváth István, okleveles szobrászművész.
Most a hegesztésnél is előjött, hogy a Dobó szobron sokkal több, aprólékosabb munkájuk van a restaurátoroknak, mint a 60 évvel később készült Végvári vitézek szoborcsoport tagjain.