Megújul a Városháza

A belváros-rehabilitáció nem csak a Dobó tér és a környező utcák felújítását jelenti. A több mint 100 éves Városháza is megújul, nem csak kívül, hanem belül is.

A Dobó téren és a belvárosban folyó felújítási munkák igazán csak a magasból láthatók. Lent a kivitelező már a betonozást készíti elő, a növénykazetták egy része is áll már a kollégium előtt, ugyanezt készítik elő a másik oldalon. A Kis Dobó téren szépen halad a burkolás. A belváros-rehabilitációs munkálatok része a több mint 100 éves Városháza épületegyüttesének felújítása.
– Mint ahogy most minket is odalentről nagyon éles szemmel lehet fölfedezni itt a tetőn, így a lenti szemlélődőnek is gyakorlatilag észrevehetetlen változáson esik át a Városháza külső homlokzata. A gipsz stukkók, gipsz díszek javítása, a homlokzaton levő címer, korona, földgömb teljes felújítása és azoknak a bádogos szerkezeteknek a felújítása, amelyek elkerülhetetlenek, hogy az épület még jó hosszú ideig szolgálja az egrieket – nyilatkozta Tuza Róbert a Városüzemeltetési Iroda vezetője.
A belső homlokzat felé új bádogozást kap az épület, illetve a Dobó téri részen a teljes tetőfelületet megtisztították az évtizedek óta rárakódó koromtól és szennyeződéstől. Az épület legutóbb a 90-es évek elején esett át egy nagyobb felújításon. Akkor a Dobó téri homlokzat újult meg, előtte jó 30 évvel pedig a tetőnek ezt a részét bádogozták újra, ahol mi is a felvételeket készítettük.
A belső udvaron egy modern, multifunkciós épületet alakítanak ki. Ennek alapozási és vasalási munkálatait éppen most végzik. Itt – parkosítás után – egy új, a helyiek és a látogatók által is használható közösségi tér alakul ki.
A belső terek is megújulnak. Kicserélik az összes nyílászárót, az új fűtés kiépítése során kb. 5 km vezeték kerül a falba. Új lesz az elektromos és riasztó rendszer, akadálymentesítik az ügyféltereket.
A Városháza és a kapcsolódó épületszárnyak felújítása hozzávetőlegesen 500 millió forintba kerül, melyből közel 400 millió uniós támogatás. A tervek szerint októberre szakaszosan a teljes hivatal visszaköltözhet az épületbe.