Közgyűlés

Hosszas vitázás után végül elfogadták a város 2014-es költségvetését a képviselők a mai városi közgyűlésen. Szó volt az Eger városkártyáról, a megyei területfejlesztési koncepcióról és az Integrált Településfejlesztési Stratégiáról is. A város közgyűlése ebben a hónapban kétszer ül össze.

Napirend előtti felszólalásokban Csarnó Ákos képviselő az elmúlt időszakban Eger és Kerecsend között előfordult balesetek miatt kért mielőbbi vizsgálatot. Császár Zoltán elmondta, örül annak, hogy egyre több lovas rendőrt lát Eger térségében. Sürgősségi indítványként beemelték az óvodafejlesztéseket, illetve a Wigner iskola támogatását.
Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjai és póttagjai is esküt tettek a közgyűlés előtt.
A sürgősségi indítványok között először a Benedek Elek óvoda hőszigetelésére, nyílászárócseréjére benyújtandó pályázatról döntenek pozitívan, hiszen elfogadják a napirendet.
Előre hozták a megyei területfejlesztési koncepcióról szóló napirendet. A polgármester elmondta, hogy a koncepcióba több ponton is beépítették a megyeszékhelyet, a megvalósítás során is szoros lesz a megye és a város együttműködése.
Tárgyaltak a képviselők a város 2014-es költségvetéséről is. A polgármester szerint a tervezetet meghatározza az év végén kapott 1,1 milliárdos támogatás. A költségvetés főösszege 17,5 milliárd forint, ennek 40 százaléka felhalmozási célú előirányzat. A saját bevételeket 6,9 milliárdra tervezik a tavalyi három milliárddal szemben. A közfoglalkoztatottak tervezett létszáma 780 fő. Csathó Csaba szerint jobban kellene támogatni a gazdaságfejlesztést. Gál Judit ötmillióval többet javasolt a turisztikai rendezvényekre. Csákvári Antal módosító indítványt tett, a sportcélú támogatásokat emeljék meg 10 millió forinttal, ezt konkrétan a ZF Eger férfi vízilabda csapat támogatására fordítsák. Bognár Ignác kéri, hogy a Történeti Tárház továbbra is kapjon támogatást. Sós István a közvilágítás fejlesztésére kér ötven milliós többletforrást. Rázsi Botond egy ifjúsági koncertterem kialakítására tett javaslatot. Pál György szerint a kormány nem ad elég pénzt az önkormányzat kötelezően ellátandó feladataira. Felteszi a kérdést, hogy mi lenne a várossal, hogy ha a kormány nem adna majdnem minden évben 1 milliárd forint többlettámogatást. Csathó Csaba 15 millió forintra emelné a város térfigyelő kamerarendszerének fejlesztésére fordítható összeget. Habis László szerint nem annyira gazdaságközpontú a költségvetés, de egyet ért a döntésekkel. Valamennyi képviselő módosító javaslatát elfogadta. A képviselők hosszasan vitatkoztak a költségvetésről, végül támogatták. Tanácskoztak az Eger városkártyáról, amit március 15-től lehet igényelni, használatával az egriek több egri cégnél és intézménynél juthatnak kedvezményekhez. Császár Zoltán jó ötletnek tartja az Eger kártyát, de úgy véli: a nyugdíjasokat nem háromszáz forintért, hanem ingyen kellene beengedni az uszodába. Habis László kiemelte, hogy a város évente 30 millió forintot tesz hozzá a Török Fürdőben igényelhető kezelések árához, az uszoda működését pedig 70 millióval támogatnák. Azt mondja: örülne, ha a nyugdíjasok ingyen használhatnák az uszodát, de ez azt jelentené, hogy a városnak még száz millió forinttal kellene megtoldani a költségeket. A testület rendeletet módosított, hogy a belvárosba behajtási engedéllyel rendelkezők kedvezményesen parkolhassanak. A közgyűlésen szó volt az Integrált Településfejlesztési Stratégiáról, a sportlétesítmények idei használatáról is.