Örökségünk védelme és jövője

Építészek, régészek, művészettörténészek, műemlék-felügyelők, történészek tanácskoztak két napon keresztül a várban. A téma a vár és a város volt, valamint a jelenleg folyó turisztikai fejlesztésekhez kapcsolódó régészeti és történeti kutatások.

Kétnapos konferenciát tartottak a várban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Örökségünk védelme és jövője címmel. Huszonnyolc előadó mutatta be 24 témában a legújabb kutatási eredményeit. Habis László polgármester a megnyitón azt mondta: a városvezetés fontosnak tartja az örökség védelmét, a történelmi értékek megóvását.
Első nap délelőtt a várat, délután a várost ismerhették meg a résztvevők régészeti, építéstörténeti és művészettörténeti szempontból, másnap pedig a jelenleg folyó fejlesztésekhez kapcsolódó régészeti, történeti kutatások eredményeit ismertették az előadók.
Összegyűjtötték a háttérkutatásokat, amelyeken keresztül jobban megérthetők azok a problémák és szépségek, amelyeket a most folyó nagyberuházások a felszínre hoznak.
Volt szó a hatvani Grassalkovich-kastély középkori templomáról, az érseki palota régészeti és falkutatásairól, a gótikus palotáról, a vár turisztikai fejlesztéséről, az örökségvédelmi feladatokról és a Zárkándy-bástya próbafeltárásáról.