Bontják a talapzatot

Kedden és szerdán a kivitelező megbízásából a restaurátorok a Dobó téren található szobrok szétbontását készítették elő. A Dobó szobrot felállványozták, a Végvári vitézek szoborkompozíciónál pedig egyelőre a talapzatról távolították el a burkolatot. A szállítás később, a tervek szerint egyszerre történik majd.

Kedd estére Csarnó Ákos képviselő gyertyás búcsúztatót szervezett a Végvári vitézeknek, hiszen a restaurálás után visszakerülő szoborkompozíció már nem a Dobó téren, hanem új helyen, az átalakuló Szúnyog közben lesz látható.
A restaurátorok már kedden megkezdték a szoborcsoport elszállításának előkészületeit. Ehhez először a talapzat kőburkolatát kellett eltávolítani. Ezzel a munkával szerda délután végeztek, mivel komolyabb gépi felszerelést – a szobor épségének megőrzése érdekében – nem használhattak. Ráadásul a lapok jól is illeszkedtek a betonhoz. A betonalapzat bontása, a szobrok rögzítőhüvelyeinek kiszabadítása csütörtökön indul. A jelenlegi tervek szerint valószínűleg pénteken kezdhetik az egyes szobrok kiemelését. A szállítás nem külön-külön, hanem egyszerre történik majd.