Táblát avattak Rajner Károly emlékére

Olyan utcák névadóinak állítanak elsősorban emléktáblát, akik jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez, de kevésbé ismertek – mondta Habis László polgármester Rajner Károly emléktáblájának avatásakor. Rajner Károly 18 éven keresztül volt az egri magyar nyelvű tanítóképző igazgatója, halála után vagyonát oktatási célú alapítványokra, szegények gondozásával foglalkozókra hagyta.

Újabb névtáblát avattak, Rajner Károlyét a Hatvani hóstyán, a róla elnevezett utcában. Ez volt az ötödik ilyen emléktábla. Sós István alpolgármester úgy fogalmazott: remélik, hogy hozzájárulnak a táblákkal ahhoz, hogy a város lakossága megőrizze a jeles egriek emlékezetét. Egri kanonok volt, a Pyrker által alapított magyar nyelvű tanítóképző igazgatója 18 éven keresztül – mutatta be Habis László polgármester Rajner Károlyt. Pozsony közelében született, 1804-től kezdett Kassán dolgozni székesegyházi kanonokként, innen került Egerbe. Itt kanonok, érseki helynök, majd nagyprépost lett, 1828-tól igazgatta a tanítóképzőt. Bőkezű támogatója volt az iskoláknak, az angolkisasszonyok nevelőintézetének is ő vetette meg az alapját alapítványával.
A polgármester szerint Rajner munkája is hozzájárult ahhoz, hogy Eger ma a térség egyik legjelentősebb iskolavárosa.
Rajner Károly 1762-ben született, 1846-ban halt meg Egerben. Vagyonát oktatási célú alapítványokra, szegények gondozásával foglalkozókra hagyta. A tábla állítását az Egri Országzászló és Emlékhely Bizottság kezdeményezte.