Borászati konferencia

Az állam és a borgazdák együttműködéséről, a hegyközségi rendszer szervezeti megújulásáról is szó volt a 15. Szőlészeti és Borászati Konferencia nyitó napján. Az ország egyik legrangosabb boros szakmai fórumán fiatal borászok és az ágazat elismert képviselői is részt vesznek a következő napokban.

Megerősödött a bizalom a borosgazdák és az állam között, 2014 az együttműködésről és az összefogásról kell, hogy szóljon – hangzott el a konferencia nyitó napján. A hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos szerint a siker kulcsa, hogy elegendő szabadságot kapjanak a hazai borászok az államtól. Kiemelte: fontos kérdés, hogy képes-e az ágazat az önmenedzselésre?
A tizenöt éves múlttal rendelkező egri konferencia azóta az ország legrangosabb borászati szakmai rendezvényévé vált. A gyöngyösi és az egri főiskola karöltve támogatja a kezdeményezést.
A magyar boros piac felvevőképessége korlátozott – hangzott el a konferencián. A minőségi borok iránt gyakran alacsonyabb a kereslet, ezeket így nehezebb értékesíteni.
A konferencia csak most vette kezdetét, a következő napokban is neves szakemberek előadásait hallgathatják meg a résztvevők. E mellett a gyakorlatban is betekintést nyerhetnek a borkészítésbe, egy metszési bemutatón vehetnek részt.