Aláírták a szerződést – megújul a vár

Januárban megkezdődhet az egri vár turisztikai fejlesztése, aláírták a kivitelezővel a szerződést. A város másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a fejlesztésre, rehabilitációra. A most aláírt szerződés értelmében a kivitelező közel bruttó 950 millió forintból kiépíti a várfalsétányt, felújítják, kiépítik a közműveket, felépül a fegyvertár, helyreállítják a Törökkertet, a Szép-bástyát.

Az összesen 1,7 milliárd forintba kerülő turisztika fejlesztés Habis László polgármester szerint a vár elmúlt évtizedeinek legjelentősebb állomása. Parkolót, rendezvényteret hoznak létre, világítást kap a várudvar. A Szép-bástyán körsétány épül, helyreállítják a falmaradványokat. A vár egész területe térvilágítást kap, ivóvízvezetéket, csapadék- és szennyvízcsatornát építenek. 9400 négyzetméteren, a vár alsó és felső udvarában járófelületeket alakítanak ki, növényeket ültetnek. A Setét kapuban vizesblokkot alakítanak ki, helyreállítják a Törökkertet. Készül egy sétány, amely a Kis Dobó térről vezet majd az északi kapuig.
A közbeszerzési pályázat első körben eredménytelen volt, végül az Imola Konstrukt, az Imola Építő és az Euro Campus alkotta konzorcium nyerte el a kivitelezést. A szerződés aláírása után átadták a területet, így januárban kezdődhet a munka.