Gárdonyi-levelek

Gárdonyi Gézával kapcsolatos dokumentumokat vásárolt meg a Dobó István Vármúzeum. A hagyatékban tizenhét Gárdonyi-levél is található. A gyűjtemény egy antikváriumból került Egerbe.

„Fát hoztak ma ide az Ön szíves rendelkezésére. Igen köszönöm. Most hát már nem fagy be a kalamárisom. Dolgozhatok is. Tisztelő hálás munkása Gárdonyi.”- ehhez hasonló személyes hangvételű, Gárdonyi által, vagy az íróhoz írt leveleket vásárolt meg a Dobó István Vármúzeum a közelmúltban egy antikváriumtól. A több mint harminc darabból álló hagyatékot közel egymillió forintért vásárolta meg a vármúzeum. A levelek az író utolsó éveiből származnak.
A dokumentumokból kiderült az is, hogy az író vese, gyomor és szívproblémákkal küzdött, és szerette volna, ha Budapesten gyógykezelik. Ehhez azonban lakásra volt szüksége. A hagyatékban a lakás iránti kérelmét is olvashatjuk. Előkerült még többek között egy sajtóperrel kapcsolatos dokumentum, a haláláról szóló gyászjelentés és egy róla készült utolsó fénykép is. A dokumentumokat kiváló állapotban vásárolta meg a vármúzeum, tudományos feldolgozása 2014 tavaszán várható.