Az állam átvállalja Eger összes adósságát

A korábbi hatvan százalék után most Eger teljes adósságállományát átvállalja az állam – jelentette be dr. Semjén Zsolt Egerben. A miniszterelnök helyettes hangsúlyozta: a segítségnyújtás része annak az évekkel ezelőtt megkezdett folyamatnak, amely kiutat mutat az önkormányzatoknak a 2010-es, bedőlés széli állapotokból. Habis László polgármester kiemelte: Eger önkormányzata a továbbiakban is a helyi gazdaság stabilizálásán dolgozik.

Tavaly decemberi látogatását ismételte meg Egerben dr. Semjén Zsolt. Akkor az egri önkormányzat adósságának hatvan százalékát vállalta át az állam, most pedig a teljes összeg lenullázásáról született megállapodás. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy az adósságkonszolidációra égető szükség volt, hiszen 2010-re kezelhetetlenné váltak az önkormányzati hitelek.
Első lépésben a megyék adósságait nullázta le az állam 2011-ben, majd az ötezer lékeknél kevesebbet számláló települések hitelét vállalta át, míg az ennél nagyobb települések adósságának 40-70 százalékát. A mostani konszolidációs lépéssel Eger ismét tiszta lappal indulhat, a tavalyi 4,8 milliárd forint után a maradék 3, 2 milliárdot is átvállalta a várostól az állam. Ennek feltétele egy olyan gazdasági növekedési terv elkészítése volt, amely a helyi vállalkozókat hozza helyzetbe és munkahelyteremtésre törekszik. A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnak máris 50 millió forintnyi tőkejuttatást adott az önkormányzat, de több fronton igyekszik stabilizálni a helyi gazdaságot.
A következő hónapokban a déli iparterület és bizonyos külterületek infrastrukturális fejlesztését is tervezi az önkormányzat. Elhangzott még: Eger a nyertes pályázatok tekintetében is kiemelkedő, ami biztató és országos viszonylatban stabil pénzügyi helyzetre utal.