Gyarmatosítók nyomában

Hiánypótló mű született az Eszterházy Károly Főiskolán tanító dr. Németh István és tanítványa, Juhász Dániel főiskolai hallgató tollából. A német gyarmatosítás története című könyv a nemzet gyarmatosítását követi végig a 16. századtól az első világháborúig. A könyv keletkezéséről és a témáról Juhász Dániel szerző beszélt a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban.

Juhász Dániel a főiskolán választotta előadásának témájául a német gyarmatosítás történetét. A német szakirodalmat tanulmányozva kezdte el kutatni a témát, melyet aztán tanárával, dr. Németh Istvánnal kibővített. A könyv a 19. és 20. századi német gyarmatosításokra helyezi a hangsúlyt, de már a 16. századtól követi a német gyarmatosítás történetét. Az ekkor szerzett gyarmatok a XVII. században el is vesztek. A jelentősebb gyarmatosítás 1884-től 1914-ig tartott, de ezek a területeket is elvesztették a németek.
Juhász Dániel szerint a német gyarmatosítást az különböztette meg például az angoltól vagy a franciától, hogy ők nem a gyarmatok kifosztására törekedtek, hanem építő munkát végeztek: kikötőket, vasutakat építettek, iskolákat hoztak létre. A németek gyarmatosítása azonban nem volt olyan jelentős, mint az említett nemzeteké; míg az angolok 9,3 millió, a franciák, 3,7 a németek addig 2,9 millió négyzetkilométert gyarmatosítottak.