Kilátóhely lehet a Zárkándy-bástya

Szeptembertől folytak az állagmegóvással kapcsolatos munkálatok és régészeti feltárások a Zárkándy-bástyában. A próbafeltárás során többek között építménymaradványokat, puskagolyókat, csontvázakat is találtak a régészek. A tervek szerint a jövőben megnyitják a bástyát a látogatók előtt. A munkákat erre az évre felfüggesztik, a próbaárkokat visszatemetik, és tavasszal, a régészeti jelentések függvényében tervezik meg a továbbiakat. A feltárt leleteket várhatóan restaurálják és kiállítják.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az önkormányzat támogatásával szeptemberben kezdődött el a hányatott sorsú Zárkándy-bástya állagmegóvása,a bástya próbafeltárása. Az eredményekről a Dobó-bástyában tartott sajtótájékoztatón számoltak be.
AZ MNV. Zrt és a város együttműködésével kapcsolatban Habis László polgármester azt mondta: fontosnak tartja, hogy a város és az MNV. Zrt között új fejezet nyílik, a vár sorsát közösen veszik gondjaikba. Hozzátette: az ÉMOP-pályázaton elnyert 1,7 milliárd forintos fejlesztést illetően azt szeretnék elérni, hogy még az idén szerződést lehessen kötni több, felújításra váró elemet érintő, közel 700 millió forintos munkára és erre át is tudják adni a munkaterületeket.
A Zárkándy-bástya hányatott sorsú műemlék, melyet a vasút a múlt század elején választott le a várról. A munkálatok során kiderült, hogy a bástya közvetlen kapcsolatban van a kazamatarendszerrel, a mostani feltáráskor megtalálták a kazamata három szellőzőnyílását is. A cél az lenne, hogy a kazamatából kijövet kilátóhellyé tegyék a bástyát. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Zárkándy-bástya próbafeltárása során legalább ezer darabos régészeti anyagot tártak fel, és találtak három, valószínűleg az 1596-os ostromból származó csontvázat is.
A munkákat erre az évre felfüggesztik, a próbaárkokat visszatemetik, tavasszal viszont folytatják a munkát.