Öko skanzen

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum öko programsorozata a háztartásban alkalmazható régi praktikákkal ismertette meg az érdeklődőket hétvégén, a Márai Látogatóközpontban. A kézművesek a szappankészítés, a folttisztítás technikáit, és a természetes alapú textíliák előnyeit mutatták be.

Hogyan szedhetünk ki foltokat vegyszerek nélkül? Hogyan bánjunk például a gyapjúval és a lennel? Milyen praktikákat ismertek nagyanyáink a háztartásban? Többek között ezekről tartottak bemutatót hétvégén a szentendrei skanzen kézművesei. A road-show több mint egy hónap alatt az ország számos városába eljut, hogy megmutassák a mai édesanyák, fiatalok számára a régmúlt technikáit a konyhától a kerten át egészen az egészség megőrzéséig.
A régi praktikák használata több szempontból is célszerű: olcsó, nem szennyezi a környezetet és a hozzávalók szinte minden konyhában megtalálhatóak.
A programon bemutatták a természetes alapú öltözködés alapanyagait, a termések felhasználási lehetőségeit, a kendervászont és a lenvászon előnyeit is.
Egerben a textilre helyezték a hangsúlyt a kézművesek, de országjáró útjuk során megmutatják például a hagyományos hajviseletek készítését, bemutatják a paraszti építkezés fázisait, de hagyományos receptekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.