Bűnelkövetés és gyermekvédelem

Gyermek-és fiatalkori bűnmegelőzésről szervezett konferenciát a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ. Van-e még kiút a korai bűnözésből? – erre keresték a választ a társszervek szakemberei. A sorozat később is folytatódik, negyedévente találkoznak a gyermekvédelemben dolgozók.

Tizenkét évre csökkent a súlyos bűncselekményeket elkövetők büntethetőségének korhatára – ez is aktuálissá tette a konferenciát – kezdte megnyitóját Benedek István. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója elmondta még, hogy a legtöbb gyermek- és fiatalkorú bűnelkövető nem nevelőszülőktől, hanem gyermekotthonokból kerül ki. Van még mit tenni tehát a megelőzés terén. A szakmai tanácskozáson részt vettek a társszervezetek képviselői, akik a szociális háló különböző területeiről segítették az eszmecserét.
Elhangzott az is, hogy sokszor olyan nehéz helyzetbe kerülnek az érintett fiatalok, hogy felmerül a kérdés a szakemberekben is: lehetséges-e még a segítségnyújtás? A válaszokat negyedévente, egyeztetve keresik a résztvevők.